Bramy w przemyśle spożywczym – potrzeby i nowa rzeczywistość

Globalna pandemia COVID-19 miała duży wpływ na światowy rynek żywności. Wydarzenia z lat 2020-2021 spowodowały fundamentalne zmiany m.in. w zachowaniu konsumentów. Wraz z izolacją pojawił się częściowo czasowy, a częściowo trwały trend gromadzenia zapasów, robienia zakupów online i gotowania w domu. Jakie jeszcze zmiany zaszły? Jak pandemia wpłynęła na branżę spożywczą i co oferuje jej marka EFAFLEX?


Trendy, które mogą się utrzymać

Branża spożywcza była jedną z bardziej odpornych na pandemiczny kryzys, co nie oznacza, że czas lockdownów nie odcisnął na niej piętna. Pandemia COVID-19przyspieszyła m.in. trendy związane z cyfryzacją i automatyzacją procesów produkcyjnych, wpłynęła również na bardziej świadome wybory konsumentów (większą uwagę przykładano do pochodzenia i bezpieczeństwa produktów) oraz preferencje dotyczące żywności (wzrost sprzedaży produktów zdrowszych, w tym wegańskich). COVID-19 zmienił zasady funkcjonowania branży rolno-spożywczej, wpłynął również na sposoby kupowania żywności i nastawienie konsumentów do produktów spożywczych. Podczas lockdownów aż połowa Europejczyków kupowała żywność przez Internet (jedna trzecia nadal zamierza wybierać to rozwiązanie), podczas gdy wcześniej wirtualne zakupy spożywcze robiło czterech na dziesięciu konsumentów. Ten trend spowodował wzrost liczby producentów żywności otwierających sklepy internetowe. Pandemia spowodowała także większy nacisk na higienę i przypomniała nam lub nauczyła nas, jak ważna jest czystość i bezpieczeństwo żywności.

EFAFLEX wspiera branżę spożywczą
Przemysł spożywczy jest dla nas – jako producenta bram szybkobieżnych – ważnym sektorem, w którym rozwiązania bramowe EFAFLEX są wykorzystywane praktycznie w całym łańcuchu dostaw – od źródła do stołu. Dzieje się tak, ponieważ nasze bramy są kojarzone z tym, co wszechstronne, funkcjonalne i trwałe – to jedne z ich głównych zalet, które sprawiły, że supermarkety i producenci żywności zaufali marce EFAFLEX.

Posiadamy gamę produktów, które zostały zaprojektowane specjalnie z myślą o przemyśle spożywczym, jak np. szybkobieżne bramy EFAFLEX, które otwierają się z prędkością do 4 m/s. Dzięki temu chronią produkty spożywcze – zmniejszają negatywne oddziaływanie czynników atmosferycznych, minimalizują ryzyko zakażenia krzyżowego i utrzymują odpowiednią jakość powietrza, np. w halach produkcyjnych. To bramy, które gwarantują wyjątkową izolację, dzięki czemu pomagają utrzymać odpowiednie warunki w chłodniach, mroźniach oraz w strefach, gdzie zakres temperatur wynosi ±30°C.

W naszej ofercie znajdują się bramy otwierane za pomocą spiralnego mechanizmu, który gwarantuje ich niezawodną prędkość (seria S), a także łatwe w czyszczeniu, szybkobieżne bramy rolowane (EFA-SRT® EC), które pozwalają zachować czystość w pomieszczeniach o najwyższych wymaganiach higienicznych i nasze specjalistyczne bramy o wyjątkowych właściwościach izolacyjnych, wykorzystywane w mroźniach (seria TK). W naszym portfolio znajdują się również bramy szybkobieżne stworze z myślą o indywidualnych potrzebach producentów sektora spożywczego, które znajdą zastosowanie w każdym zakładzie spożywczym – niezależnie od tego, czy chodzi o rozwiązania bramowe dla stanowisk rozładunkowych, obszarów produkcyjnych, stref pakowania i magazynowanie, czy o transport żywności.

W EFAFLEX dostosowujemy nasze rozwiązania bramowe do zmian zachodzących na światowym rynku spożywczym, a tym samym wspieramy przemysł spożywczy w dążeniu do najważniejszego celu. Tym celem jest zachowanie nieprzerwanego łańcucha dostaw produktów spożywczych do sklepów, a finalnie – zagwarantowanie konsumentom bezpieczeństwa żywnościowego.